Projektbeskrivning

Första dagarna hemma

Som nattdjur är det naturligt för hamstern att framförallt orientera sig med hjälp av luktsinnet. Hamstern har sin naturliga sovtid på dagen och gillar inte att bli väckt alltför plötsligt.

Vänj hamstern vid dig genom att hålla handen i buren med en godsak i. Medan hamstern njuter av godsaken klappa den försiktigt mellan öronen och i nacken. När hamstern vant sig vid handen kan du lyfta den, sitt gärna på golvet eller i din säng de första gångerna.

Allmänt

  • Buren bör vara rymlig så att din hamster kan få utlopp för sin klätterlust, och placeras på en dragfri plats, ej direkt i solljus.
  • Botten bör vara av plast och 5-7 cm hög, så att det finns plats för ett tjockt skikt av bottenströ (kutterspån är lämpligt), där hamstern kan gömma sig och rumstera om.
  • Buren städas 1-2 gånger per vecka.
  • Hamstern bör ha ett sovhus med bomaterial och ett motionshjul. I buren bör också finnas en hamstertoalett.
  • En del hamstrar gillar att “bada” i sand.
  • Vattnet byts dagligen och ges i en drickflaska som bör rymma minst 2 dl.

Foder

Hamstern är allätare. Som huvudfoder ges hamsterblandning och som tillskott kan ges olika rotfrukter, frukt och bär (max en gång per vecka).

Låt även hamstern få gnaga rent ett köttben ibland (t.ex. kotlettben kokt utan kryddor, högst en gång per vecka) eller prova lite kokt fisk. Det finns även proteinkulor som kan tillgodose hamsterns proteinbehov. Introducera successivt nya foder först efter ca 14 dagar. Tänk på att hamstern “hamstrar” mat i sitt hus.

Ge ej hö eller annat vasst material som kan skada kindpåsarna, ej heller klibbigt ris.

Skötsel

Hamsterns tänder slits till lagom längd genom gnagning på fröstänger och gnagarpinnar, vilka kan ges i obegränsad mängd. Hamstern ska även ha en kalksten samt en saltsten. En hamster får sällan långa klor, de biter av dem själv vid behov. Långhåriga hamstrar behöver regelbundet borstas och kammas.

Guldhamstern är ett ensamdjur och livslängden är ca 2 år. Dvärghamstern kan man ibland ha fler av, om de är syskon. Om hamstern skulle bli sjuk kräver den sakkunnig vård. Sjukdomssymtom kan vara tovig päls, infallna kroppsidor, osäkra och vacklande rörelser, rosslande andning, nysning eller diarré. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär. Tänk på att om du själv är förkyld, så kan din hamster också smittas.

Your Content Goes Here

Vanligaste hamstersorterna i butiken

Vill du veta mera om din hamster, svarar vi gärna på frågor. Vi har också bra litteratur om hamstrar till försäljning.

Lycka till!

Olika färger t.ex. isabell, grå, honung, svart och ljusbrun.
Ca. 9 cm, satt i kroppen och tät päls. Det finns 4 stycken olika sorter: kinesisk, roborowskis, vintervit och campbells. De två sistnämnda är sibiriska.

Vid frågor är du alltid välkommen att kontakta oss

Kontakta oss