Första dagarna hemma

När du kommer hem vill den ha en lugn och rofylld plats att bo på. Därefter skall man lugnt och försiktigt börja bekanta sig med djuret. Locka fram tamråttan genom att hålla en godbit i handen. Sitt på golvet och placera den i knäet och vänj djuret vid att bli klappat. Barn skall lära sig hantering under vuxnas överinseende och inte tillåtas bära omkring tamråttan under första veckorna, eftersom djuret lätt kan tappas.

Allmänt

  • Buren bör vara rymlig (högre modell) så att din tamråtta kan få utlopp för sin klätterlust, och placeras på en dragfri plats, ej direkt i solljus.
  • Botten bör vara av plast och 5-7 cm hög, så att det finns plats för ett tjockt skikt av bottenströ (kutterspån är lämpligt).
  • Buren städas 1-2 gånger per vecka.
  • Tamråttan bör ha ett sovhus, små hyllor, klätterrep och ett motionshjul. I buren bör också finnas en toalett för din tamråtta.
  • Vattnet byts dagligen, tillsätts vitaminer och ges i en drickflaska som bör rymma minst 2 dl.

Foder

Den är allätare. Som huvudfoder ges fröblandning av hög kvalité med lågt fett innehåll och som tillskott kan ges olika rotfrukter, frukt och bär (max en gång per vecka). Råttan behöver även animaliskt protein också i form av proteinkulor eller pellets ca 1 gång per vecka. Det är viktigt att inte överdosera proteinmängden, då för mycket protein kan ge utslag.

Skötsel

Tändernar slits till lagom längd genom gnagning på kalksten och gnagarpinnar, vilka bör ges i obegränsad mängd. Det bör finnas saltsten och man kan ge fröstänger emellanåt. Tamråttan är dagaktiv och lever normalt i flock, så man kan med fördel ha fler djur tillsammans.

Kontrollera djurets hälsotillstånd regelbundet. Pälsen skall vara blank och fin, tänderna korta och fina, samt avföringen normal. Skulle du märka symptom som hosta, nysning, diarré eller slöhet, så kontakta en veterinär.

Mer info

Vill du veta mera , svarar vi gärna på frågor.

Lycka till!

Vid frågor är du alltid välkommen att kontakta oss