Första dagarna hemma

Gör i ordning buren med sittpinnar av olika tjocklek, gärna pinnar av fruktträd. Sätt in foderkoppar , badkar och vattenbehållare. Därefter släpps fågeln eller fåglarna (de bör hållas i par) in i buren. Om det redan bor en fågel i buren, måste inredningen först förändras innan den nya fågeln släpps in, för att undvika revirbeteende.

Ungfåglar skall ha öppna foderskålar på burbotten under de första dygnen. Låt en svag nattbelysning vara tänd för att undvika panik i mörkret. Buren placeras på dragfri plats, ej i direkt solsken. Buren skall vara tillräckligt stor, så att undulaten kan röra sig obehindrat. Buren skall innehålla leksaker såsom klätterrep, gunga, stege, klocka eller spegel för att stimulera fågelns behov.

De första dagarna sitter man bredvid buren och talar lugnt med fågeln. Stirra den inte i ögonen, då det kan uppfattas som hotfullt. Efter någon dag håller man in handen i buren. Håll handen stilla om fågeln flaxar. Lägg lite frö eller hirskolv i handen och fågel kommer då rätt snart att undersöka handen och upptäcka att den är ofarlig.

Släpp inte ut fågeln ur buren förrän den är handtam. Under den första flygturen utanför buren måste fönster och speglar täckas för så att fågeln inte flyger in i dem. Alla burdörrar bör öppnas för att fågeln lättare skall hitta tillbaka. Fågeln bör få flyga fritt under uppsikt minst en timme om dagen.

Foder

Basfoder är fröblandning av hög kvalité, hirskolvar, pellets och kraftfoder. Som tilläggsfoder ges insektsblandning, fröstänger, färsk frukt, grönsaker t.ex. riven morot (ej avokado då detta kan ha dödlig utgång), bär och grodda fröer och hårdkokt (10min) ägg. Tänk på att undulater är allätare.

Fågeln äter sand på botten. Detta är nödvändigt för matsmältningen. Blanda även grovsand och snäckskal/kol och lägg i en foderskål. Kalk (kalcium) finns i krossade snäckskal, sepiaskal och kalkstenar. Den sistnämnda håller även fågelns näbb i trim. Vattnet byts varje dag i vattenbehållare och i badkar.

Skötsel

En ensam fågel kräver betydligt mera tid och engagemang än ett fågelpar. Om fågeln skulle insjukna eller skada sig skall den enl. djurskyddslagen komma under sakkunnig vård. Tänk på att undulater är känsliga för drag och direkt solljus. Symptom på sjukdom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, lös spillning, nysning eller aptitlöshet. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär.

Mer info

Om du vill veta mer  kan du kontakta oss, vi besvarar gärna dina frågor. Vi har dessutom bra litteratur om undulater.

Lycka till!

Vid frågor är du alltid välkommen att kontakta oss